[O1] Trzecie światło stop, diody LED

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SULIK
    Classic
    • 2010
    • 12

Ja mam combi,ale czasami jadę chevroletem epica, i tam nie ma wycieraczki
    Porównując dla mnie masakra, nic nie widać, jak widać to kiepsko, nie dziwie się że łatwo można dać się nagrać
    Bez wycieraczki to nie jazda, zwłaszcza jak jest mokro itp
  • JasiuWWA
    Drive
    • 2009
    • 42

Witam. Czy ktoś się orientuje jakie oznaczenie mają diody LED z trzeciego światła stop? Jeżeli ktoś posiada schemat płytki na której znajdują się diody, to bym był wdzięczny za udostępnienie . Octavia jak w opisie - I FL wersja kombi.

Komentarz

• flyski
      Ambiente
      • 2006
      • 153
      • Octavia I (1U2)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

A rozbierałeś już to światło? Bo u mnie to przegnite były ścieżki drukowane na płytce a same diody były dobre (do czasu kiedy ich sam nie spaliłem ale to inna historia )
      [O1 - 2.0 AQY silver ]
      [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• JasiuWWA
        Drive
        • 2009
        • 42

Tak, rozbierałem - ścieżki również nie są w najlepszym stanie. Główny problem to niestety dwie diody, które przypadkiem :lol: spalilem.

Komentarz

• flyski
          Ambiente
          • 2006
          • 153
          • Octavia I (1U2)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez JasiuWWA
          Tak, rozbierałem - ścieżki również nie są w najlepszym stanie. Główny problem to niestety dwie diody, które przypadkiem :lol: spalilem.
          Z kąd ja to znam u mnie skończyło się zakupem nowej linijki z LEDami na 12V wszystko by było cacy bo linijka po przeróbkach pasuje do lampy, jednak rozstaw diód jest inny i nie trafiają idealnie w odbłyśniki przez co światło jest lekko słabsze niż w ori. ale w sumie za działa całkiem całkiem no i za 11zł to naprawiłem Teraz bym tego nie robił tylko poszukał używanej lampy i już (zdajesię że koło 20-30 zł można kupić)

Co do samych diód to niestety nie ma na nich oznaczeń żadnych ( u mnie nie było)
          [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• JasiuWWA
            Drive
            • 2009
            • 42

Dzięki za radę flyski Co do diód to już kupiłem, wyglądaja identycznie - dam znac co z tego wyjdzie. Ale tak na wszelki wypadek, gdzie taką linijkę z LEDami nabyłeś? Taką która jako tako będzie pasowała :lol:

Komentarz

• krisoctav
              Rider
              • 2008
              • 417

trzecie światło stopu

na allegro dostaniesz całą listwę

Komentarz

• flyski
                Ambiente
                • 2006
                • 153
                • Octavia I (1U2)
                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Ja kupiłem w sklepie z częściami elektronicznymi.
                [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• splawik
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1292

JasiuWWA, Ewentualnie wymień wszystkie ledy na nowe, takie same będziesz miał.
                  A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                  AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                  O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                  -------------------------------------------------
                  Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• JasiuWWA
                    Drive
                    • 2009
                    • 42

Zamierzam właśnie tak zrobic jak napisał Splawik, ewentualnie jak nic z tego nie wyjdzie, to sklep elektroniczny i nowa listwa LED. Dzięki za rady.

Komentarz

• Arti23
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 892
                      • Superb II combi (3T5)
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

chce wam się tak bawić ? nie lepiej kupić całą nową lampę ?
                      u mnie też padło jak miałem OI i nie bawiłem się tylko kupiłem całe nowe światło
                      Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• tts
                        Classic
                        • 2010
                        • 9

Odświeżam temat: potrzebuje kupić taką listwę led do O1 Combi. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóć i podać oznaczenie pod jakim to występuje bądź po prostu jak tego szukać? Przejrzałem Allegro ale chyba źle szukam bo niczego nie znalazłem.

Komentarz

• Arti23
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 892
                          • Superb II combi (3T5)

tts, proponuję podjechać do serwisu i kupić całe nowe światło stopu, wg mnie zabawa w wymiany listwy/diody nie ma żadnego sensu

Komentarz

• firmek
                            Rider
                            • 2008
                            • 477

tts, http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=2497 - trzeci stop - tylko nie wiem czy jest razem z elektryka czy to tylko klosz.

Komentarz

• tts
                              Classic
                              • 2010
                              • 9

@Arti23: To zależy jak na to patrzeć. Jeżeli, zgodnie z informacjami w sieci, jestem w stanie za ok. 20zł kupić listwę, to ma to sens. Zważ, że w serwisie/sklepie za całe światło zapłacę ok. 135 (sklep) - 155 (ASO) zł. Chcąc mieć gwarancję, na część, muszę dodatkowo zapłacić za jego wymianę w ASO(sic!). A jeżeli sprawa jest prosta (nie jetem złotą rączką, ale pewne rzeczy sam mogę sobie naprawić), to czemu nie spróbować? Poza tym uważam, że trochę producent przegina, proponując wymianę całego światła, zamiast listwy. Pewnie tam są jakieś części, które łatwo uszkodzić, no ale mimo wszystko... Można to chyba było mądrzej rozwiązać. Przypomina mi to choćby syt. z podłokietnikiem - ułamał się zaczep od otwierania więc ASO zaproponowało wymianę całego podłokietnika za bagatela 700zł...

Suma sumarum, nie popadajmy w paranoję, zwłaszcza, że poza samymi kosztami wynikającymi z wymiany całego światła zamiast listwy dochodzi jeszcze taki szczegół jak wytrzucenie obudowy, która de facto jest sprawna, a na wyprodukowanie której należało zużyć określoną ilość energii. Mamy zatem z jednej strony ekologię i idee LED, z drugiej zaś konieczność wymiany sprawnej rzeczy, tylko dlatego, że ktoś przyjął, że występuje jako całość. Rozumiem, że interes ten polega na tym, żeby produkować i sprzedawać, bo ludzie mają pracę...

W każdym razie, jeżeli gra jest warta świeczki, to ponawiam pytanie: pod jakim oznaczeniem samej listwy LED szukać?

Komentarz

• iwanowicz
                                Drive
                                • 2009
                                • 48

mi też w ostatnim czasie ledy przestały świecić, wystarczyło rozebrać lampę przepatrzeć wszystkie ścieżki (w tym miejscu przydatny jest jakiś miernik) okazało się, że w dwóch miejscach były przeżarte podlutowałem kabelkiem rozerwane ścieżki i po sklejeniu spowrotem światło jak nowe do tego sparciałą uszczelkę obsmarowałem warstwą silikonu żeby kaluża w lampie się nie robiła i wszystko obeszło sie bez wymiany płytki itd. Jak dla mnie był sens rozebrać lampę

Komentarz

• tts
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 9

Zamieszczone przez iwanowicz
                                  mi też w ostatnim czasie ledy przestały świecić, wystarczyło rozebrać lampę przepatrzeć wszystkie ścieżki (w tym miejscu przydatny jest jakiś miernik) okazało się, że w dwóch miejscach były przeżarte podlutowałem kabelkiem rozerwane ścieżki i po sklejeniu spowrotem światło jak nowe do tego sparciałą uszczelkę obsmarowałem warstwą silikonu żeby kaluża w lampie się nie robiła i wszystko obeszło sie bez wymiany płytki itd. Jak dla mnie był sens rozebrać lampę
                                  @iwanowicz: A jak wygląda procedura demontażu plastików na klapie? Gdzie mogę znaleźć opis jak to zrobić ale nie popsuć? Czy dodatkowo muszę jeszcze jakieś uszczelki wymieniać?

Komentarz

• maxdax
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 93

Nie zakładając nowego tematu. W moim hatchbacku w 3 świetle stop są zamontowane żarówki W2,3W bezcokołowe, tydzień temu wymieniłwm 3szt bo były przepalone, dzis zauważylem że przepaliły się 2 inne. Czy ktos z was wymieniał W2,3W na LEDy bezcokołowe? Może one są bardziej wytrzymałe? Gdzie można kupić takie LEDy?

Komentarz

• Arti23
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 892
                                      • Superb II combi (3T5)

maxdax, na alledrogo na pewno znajdziesz

Komentarz

• jahu45
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 41
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Z tymi żarówkami w trzecim stopie jest rożnie, u mnie nie świeciła jedna, później dwie, wyjąłem i zamieniłem miejscami - (przypadkowo) i świecą. Jestem zdumiony ale takie są fakty.
                                        1.9 TDI ALH 2004
                                        UNIDEN PRO 520XL + Wilson Little Will

Komentarz

• iwanowicz
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 48

@iwanowicz: A jak wygląda procedura demontażu plastików na klapie? Gdzie mogę znaleźć opis jak to zrobić ale nie popsuć? Czy dodatkowo muszę jeszcze jakieś uszczelki wymieniać?
                                          zasadniczo plastik jest zamontowany na 4 zatrzaskach (po dwa na stronę - takie grzybki), mój sposób polegał na siłowym pociągnieciu z tzw. wyczuciem. Oczywiście trzeba uważać aby nie pociągnąć za mocno żeby sie te zatrzaski nie pourywały no ale innego sposobu nie ma. Zdjąc wystarczy jedynie ten środkowy plastik bezpośrednio pod lampą reszta zostaje. Co do uszczelki to jest ona przyklejona do lampy i raczej nie jest wymienna, ma ona zapobiegac dostawaniu się wody do lampy, jak jest już sparciała itp. no to można ją poddać renowacji przy użyciu niewielkiej ilości silikonu obsmarować uszczelkę cienką warstwą i bedzie ok.

Komentarz

• tts
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 9

zasadniczo plastik jest zamontowany na 4 zatrzaskach (po dwa na stronę - takie grzybki), mój sposób polegał na siłowym pociągnieciu z tzw. wyczuciem. Oczywiście trzeba uważać aby nie pociągnąć za mocno żeby sie te zatrzaski nie pourywały no ale innego sposobu nie ma. Zdjąc wystarczy jedynie ten środkowy plastik bezpośrednio pod lampą reszta zostaje. Co do uszczelki to jest ona przyklejona do lampy i raczej nie jest wymienna, ma ona zapobiegac dostawaniu się wody do lampy, jak jest już sparciała itp. no to można ją poddać renowacji przy użyciu niewielkiej ilości silikonu obsmarować uszczelkę cienką warstwą i bedzie ok.
                                            Dziękuję za odpowiedź. Zakładam, że mówimy o szarej plastikowej belce nad szybą, od wewnętrznej strony? W takim razie spróbuję się do tego ustrojstwa dostać i zobaczymy czy jak planowałem skończy się bez konieczności zakupu nowego światła.

Komentarz

• iwanowicz
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 48

Zamieszczone przez tts
                                              Zakładam, że mówimy o szarej plastikowej belce nad szybą, od wewnętrznej strony?
                                              dokładnie, ona ma takie zatrzaski, które wchodzą w te plastiki boczne, tu taki komplecik plastików chociaż nie widac tych zatrzasków jedynie otwory, w które wchodzą.
                                              Załączone pliki

Komentarz

• tts
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 9

dokładnie, ona ma takie zatrzaski, które wchodzą w te plastiki boczne, tu taki komplecik plastików chociaż nie widac tych zatrzasków jedynie otwory, w które wchodzą.
                                                Super, teraz wszystko jasne. Dziękuję.

Komentarz

• zelu32
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 17

Hej,

Odgrzebuje temat - czy ktoś zna wymiary listy z diodami wewnatrz tej lampy (oct 1 kombi oczywiscie)?

Pytam, bo mialem podobny problem - swiatlo przestalo swiecic, wymontowalem i podlaczylem w domu napiecie do kazdej diody z osobna i okazalo sie ze wszystko dziala, napiecie z auta OK.

Podejrzewam, ze u mnie problem byl podobny - poprzerywane wiazki. Problem rozwiazalem na okolo - za pomoca zewnetrznych przewodow zbudowalem 4 obwody, laczac je w jedna calosc i faktycznie poki co dziala (problem w tym, ze te kabelki troche miejsca zajmuja i listwe na chama musialem wepchnac do swiatla) - zapomnialem sprawdzic sobie jaki wymiar ma sama lista (a wlasciwie wneka na listwe w lampie wewnatrz...), a nie chce na nowo tego rozmontowywac, skoro dziala , stad moje pytanie.

Na wszelki wypadek chce kupic sobie listwe ledowa, ktora bede mogl tam wrzucic, bo boje sie ze moje rozw. jest zbyt prowizoryczne i na dluga mete moze dojsc do jakiegos zwarcia..

150zł za taka czesc, to troche dla mnie przesada, dlatego zdecydowalem sie troche czasu poswiecic na reanimacje

Zalaczam tez zdjecie jak to wyglada.

Z gory dzieki za odpowiedzi!
                                                  Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...